Blog Youvia: Wat zegt AI over jouw bedrijf?
GEO
Ishana Abdoel

Wat AI over jouw bedrijf zegt: 10 GEO-tips om jouw branding te beïnvloeden 

Wist je dat ChatGPT, Gemini en Perplexity steeds vaker bepalen wat potentiële klanten over jouw bedrijf te zien krijgen? Deze AI-tools (of Large Language Models zoals wij marketing nerds ze noemen) zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. 

De meesten van ons hebben inmiddels wel met minstens één van deze tools gewerkt. We gebruiken ze zakelijk om ons werk efficiënter te maken, maar ook privé: van dieetplannen en reistips tot advies bij complexe levensvragen. 

Kortom: AI is het nieuwe normaal — and it’s here to stay. 

In de wereld van online marketing zorgt AI ook voor wat reuring. Google heeft in verschillende delen van de wereld, en sinds kort ook in Europa, AI-overviews uitgerold. 

Wat betekent dit concreet voor jou als ondernemer? 

Als je voorheen al je pokerchips inzette op SEO (Search Engine Optimization) om via Google verkeer naar je website te krijgen, wordt het nu eigenlijk tijd om je strategie aan te scherpen. Waarom? Omdat AI-overviews de antwoorden direct genereren. 

Waar gebruikers eerst op je website moesten klikken om informatie te krijgen, geven AI’s nu direct het antwoord – zonder dat ze ooit je website bezoeken. 

En dat roept natuurlijk de grote vraag op: 

Hoe trek je dan nog nieuwe klanten aan? 

Het antwoord is GEO, de nieuwe online marketingstrategie die volledig inspeelt op AI. Maar in dit artikel gaan we nóg een stap verder. Ik vertel je niet alleen hoe je vindbaar blijft, maar ook hoe je actief je branding kunt managen met behulp van GEO. Want zoals eerder benoemd: AI vertelt nu anderen over jouw bedrijf.  

Van SEO naar GEO: de volgende evolutie 

GEO staat voor Generative Engine Optimization — en is de tegenhanger van SEO, maar dan gericht op AI die antwoorden genereert in plaats van websites toont. 

  • SEO = gevonden worden in Google’s blauwe linkjes 
  • GEO = genoemd worden in AI-antwoorden van ChatGPT, Google SGE, Bing AI, enzovoort 

Een voorbeeld: 

In plaats van dat iemand op Google een lijstje met 10 kappers ziet, zegt een AI gewoon: “Voor een goede kapper in Haarlem kun je terecht bij Haarstudio Lisa.” 

Als jouw bedrijf daar genoemd wordt? Mooi. Word je niet genoemd? Dan besta je simpelweg niet in de ogen van AI. 

Je vraagt je nu vast af; hoe word ik genoemd in AI-antwoorden? 

Hoe bepaalt AI wat het over jou zegt? 

AI gebruikt informatie uit allerlei bronnen: Je website, je Google Business Profiel, reviews, sociale vermeldingen, blogposts, online directories — maar ook platforms als Wikipedia of Wikidata. 

Wat hebben al deze bronnen gemeen? Ze zijn gestructureerd, semantisch rijk en consistent. 

En dat is waar GEO om draait: zorgen dat jij op de radar van AI komt én blijft, op de juiste manier. 

10 GEO-tips om jouw AI-branding te beïnvloeden 

Hieronder vind je 10 concrete tips om controle te krijgen over wat AI over jouw bedrijf zegt — of ervoor te zorgen dat je überhaupt genoemd wordt.

1. Zet je website op als een mini-Wikipedia over jouw bedrijf

AI houdt van duidelijke, feitelijke en goed gestructureerde informatie. 

Dus: minder loze marketingpraat (“wij zijn gepassioneerd”) en meer inhoud (“wij zijn een loodgieter in Amstelveen, gespecialiseerd in lekkagedetectie”).

2. Voeg structured data toe aan je website

Structured data (zoals schema.org/LocalBusiness) vertaalt je website naar de taal van AI. Het vertelt systemen als ChatGPT of Google precies wat je bent, waar je zit en wat je doet.

3. Gebruik betekenisvolle zinnen (semantiek = key)

AI snapt context. Zinnen als “wij helpen zzp’ers in Haarlem met hun boekhouding” zijn veel effectiever dan vage statements als “wij zijn jouw partner in financiële groei.”

4. Optimaliseer je Google Business Profiel (GBP)

Je GBP is voor AI een van de betrouwbaarste databronnen. Zorg dat alles klopt: naam, categorie, beschrijving, openingstijden, foto’s én de Q&A-sectie.

5. Laat je bedrijf verschijnen op andere betrouwbare platforms

AI vertrouwt op herhaling. Als jij op meerdere websites consistent wordt genoemd, stijgt je betrouwbaarheid in de ogen van het model. Een betrouwbaar platform met autoriteit is bijvoorbeeld De Gouden Gids.

6. Vraag om reviews met inhoud en context

Review met inhoud: “Deze slotenmaker uit Leiden stond binnen 20 minuten bij me op de stoep.” Review zonder inhoud: “Goede kwaliteit.” Je snapt welke beter werkt.

7. Beantwoord klantvragen actief — op je site én in je GBP

AI’s houden van FAQ-structuren. Beantwoord vragen waarvan je weet dat jouw doelgroep ze stelt. Denk: “Wat kost een dakinspectie in Vught?” of “Kan ik een afspraak maken zonder wachttijd?”

8. Zorg dat je bedrijfsgegevens overal identiek zijn (NAP-consistentie)

Naam, adres en telefoonnummer moeten op al je kanalen exact hetzelfde zijn. Inconsistentie zorgt voor verwarring — en AI houdt niet van onduidelijkheid. Een Online Locatie Manager is hier de perfecte tool voor. 

9. Test hoe AI je nú al beschrijft

Typ je bedrijfsnaam eens in ChatGPT of Perplexity. Wat zeggen ze? Klopt het? Ontbreekt er iets? Zie dit als een nulmeting voor je GEO-strategie.

10. Publiceer regelmatig onder je eigen merknaam

Laat AI zien dat je actief bezig bent met optimalisatie. Nieuwe blogs, nieuwsberichten, klantcases — zolang je je merk erin noemt, bouw je aan je online profiel in het AI-ecosysteem. 

Tot slot 

AI is niet neutraal. Het maakt keuzes op basis van data. En jij kunt via GEO invloed uitoefenen op die data. Zorg dat jij het verhaal levert dat AI straks navertelt. Wil je weten hoe jouw bedrijf momenteel wordt weergegeven door AI-tools? Of ben je benieuwd waar je kansen liggen? Wij denken graag met je mee. 

Vorig artikel
Youvia introduceert als eerste in Nederland: Generative Engine Optimization (GEO)