De ultieme gids voor semantiek: 10 tips om zichtbaar te worden in zoekmachines en LLM’s
Steeds vaker krijgen we de vraag: hoe zorg je ervoor dat jouw content gebruikt wordt als bron voor antwoorden in ChatGPT, Perplexity, Google AI Overviews en andere AI-systemen? Oftewel: hoe word je zichtbaar in een wereld van conversationele zoekopdrachten?
Het korte antwoord: semantiek. En SEO.
Dat klinkt misschien verrassend, omdat optimalisatie voor traditionele zoekmachines en zichtbaarheid in Generative Engine Optimization (GEO) twee aparte werelden lijken. Maar die scheiding vervaagt steeds sneller. Wie het spel van semantiek begrijpt, heeft straks niet alleen een voorsprong in Google, maar ook in de antwoorden van LLM’s.
Een casestudy: Gouden Gids
Neem Gouden Gids: een platform dat lokale ondernemers verbindt met klanten door vindbaarheid centraal te stellen. Waar vroeger vooral werd ingezet op traditionele marketing, verschoof de strategie de afgelopen jaren naar een combinatie van SEO, contentmarketing en herstructurering van de site. Het doel? Autoriteit opbouwen, het kennisdomein versterken en organisch groeien zonder torenhoge mediabudgetten.
Door te focussen op entiteiten, relaties en semantiek, begon Gouden Gids te ranken voor long-tail zoektermen als “kapsalon friesland”, “dameskapper terneuzen” en “boekenwinkel zaandam”. Maar belangrijker nog: de content werd opgepikt als bron in AI-antwoorden. Zonder digitale PR-campagnes of grootschalige linkbuilding.
De verklaring? Een slimme aanpak die draait om semantiek.
Onze 10-stappenstrategie voor semantische SEO
1. Definieer het kennisdomein
Bepaal de kernonderwerpen en thema’s waar jouw bedrijf autoriteit op wil opbouwen.
2. Identificeer de relevante entiteiten
Gebruik tools en zoekdata om te ontdekken welke personen, plekken, concepten en objecten essentieel zijn binnen jouw domein.
* entiteiten gerelateerd op een bedrijf
3. Onderzoek de zoekintentie
Analyseer hoe mensen zoeken binnen jouw branche. Welke vragen stellen ze? Welke entiteiten worden daarbij genoemd?
4. Bouw een taxonomie van entiteiten en zoekopdrachten
Structuur helpt AI om verbanden te leggen. Denk aan thematische categorieën, subcategorieën en bijbehorende zoekvragen.
5. Match content aan de klantreis
Groepeer je content rond de fases van ontdekken, vergelijken en beslissen. Versterk dit met interne links.
6. Gebruik entity-rijke taal
Beschrijf onderwerpen niet vaag, maar concreet en met semantische precisie. Benoem relevante namen, locaties en begrippen.
7. Bouw contenthubs rondom hoofdonderwerpen
Door artikelen logisch te clusteren, ontstaat topical authority – en dat herkennen zowel zoekmachines als LLM’s.
8. Voeg structured data toe
Schema markup helpt AI de inhoud van je pagina technisch te begrijpen. Denk aan LocalBusiness, Product of FAQ schema’s.
9. Optimaliseer voor featured snippets en People Also Ask
AI leert van de structuur van zoekresultaten. Lijsten, Q&A’s en duidelijke koppen helpen om jouw content naar voren te halen.
10. Blijf itereren en verrijken
Semantiek is geen eenmalige actie, maar een doorlopend proces. Analyseer, breid uit, herschrijf en verbind.
De gevolgen
Door deze aanpak, die sterk leunt op semantiek, is de zichtbaarheid van Gouden Gids – en ook van andere SEO-klanten – stelselmatig en betekenisvol verbeterd. Dit betekent niet alleen meer zichtbaarheid voor willekeurige zoektermen, maar juist voor zoektermen die direct aansluiten bij de zakelijke doelen en behoeften.
Gouden Gids begon bijvoorbeeld al vrij snel hoog te scoren op zoektermen als “kapsalon Friesland”, “dameskapper Terneuzen”, “boekenwinkel Zaandam” en “bedrijvengids”. Ook werd de website beter vindbaar voor algemene informatieve zoektermen binnen de branchewijzer-sector.
Een ander voordeel was dat de semantisch geoptimaliseerde content en geclusterde onderwerphubs zichtbaar werden voor een indrukwekkend aantal zoekvariaties waarvoor we niet specifiek hadden geoptimaliseerd.
Daarnaast zagen we dat de inhoud van de website regelmatig werd geciteerd en gelinkt als bron voor antwoorden over online marketing op grote taalmodellen zoals ChatGPT, Perplexity en Gemini, evenals in omgevingen zoals AI Overview.
Deze trend zet zich niet alleen door, maar groeit gestaag verder.
De redenen achter de zichtbaarheid van een website in LLM’s begrijpen
Hoe kan het dat een website als goudengids.nl een bron werd voor antwoorden van LLM’s over onderwerpen als vindbaarheid en bedrijvengidsen, zonder dat hier specifieke optimalisaties voor zijn uitgevoerd?
Semantiek is opnieuw het antwoord
Laten we eens kijken naar de redenen waarom een website als Gouden Gids zichtbaarheid krijgt in LLM’s zonder dure digitale PR- of linkbuilding-campagnes. We zetten dit helder uiteen aan de hand van een vraag-en-antwoordmethode.
Wat is een LLM? Een eenvoudige definitie
Een Large Language Model (LLM) is eigenlijk een krachtige versie van de autocomplete-functie op je telefoon. Net zoals je telefoon voorspelt wat je gaat typen op basis van eerder getypte woorden, voorspelt en genereert een LLM tekst op basis van woorden en patronen die het heeft geleerd uit enorme hoeveelheden tekst – denk aan boeken, websites en artikelen.
Een LLM kiest woorden op basis van waarschijnlijkheid; het voorspelt het volgende woord door te berekenen welk woord het meest logisch is, gebaseerd op de patronen die het heeft geleerd uit alle tekst waarop het is getraind.
Een LLM doet dit op zeer grote schaal en met grote complexiteit:
- Het breekt de zin op in kleinere delen, zoals woorden of zelfs woordfragmenten
- Het bekijkt de context (de hele zin of het gesprek) om te begrijpen wat de vraag of boodschap is
- Het berekent de waarschijnlijkheid van wat het volgende woord zou moeten zijn, gebaseerd op patronen uit miljarden zinnen die het eerder heeft geanalyseerd
Entity Search
Is Entity Search essentieel voor hoe een LLM de context van een vraag begrijpt?
Ja, want het is de manier waarop LLM’s ontdekken waarover we het hebben, niet alleen hoe ze een antwoord moeten formuleren.
Een entiteit is een specifiek persoon, plaats, ding of concept. Entiteiten geven context aan taal, en zonder te begrijpen naar welke entiteit we verwijzen, kan een LLM geen nauwkeurig antwoord geven.
Hoe gebruiken LLM’s entity search?
Wanneer je een vraag stelt, proberen LLM’s te achterhalen wat de belangrijkste entiteiten zijn en hoe deze met elkaar in verband staan.
Als je bijvoorbeeld vraagt: “Wat is het weer in Amsterdam, Nederland?”, dan zal de LLM:
- “Amsterdam” herkennen als een entiteit
- Context gebruiken om te bepalen dat het gaat om de stad in Nederland, niet Amsterdam, New York
- Begrijpen dat “weer” gerelateerd is aan omgevingscondities zoals temperatuur en neerslag
Dit doet het door patronen te analyseren uit alle data waarop het is getraind. Als het “Amsterdam” vaker heeft gezien in weer-gerelateerde contexten met “Nederland” dan met andere betekenissen, kent het een hogere waarschijnlijkheid toe aan “Amsterdam” als de stad.
Is context belangrijk voor het onderscheiden van entiteiten?
Zeker. Bij onduidelijkheid vertrouwen LLM’s op de omringende context om duidelijkheid te scheppen.
- “Apple-verkopen dalen” en contextuele inhoud vermeldt “Verkoop van iPhones en MacBooks”, dus “Apple” betekent het bedrijf
- “Ik plukte een appel van de boom” – hier vertelt de fruitcontext de LLM dat we letterlijk “appel” bedoelen
De LLM “weet” dit niet zoals een mens, maar berekent het op basis van patronen. Als 90% van de tijd “Apple” plus “verkopen” verwijst naar het bedrijf, zal het dat aannemen.
Entity search stelt LLM’s in staat om van eenvoudige patroonherkenning naar echt begrip te gaan – het verbinden van de punten tussen mensen, plaatsen en dingen om intelligente antwoorden te geven.
Is SEO gebaseerd op entity search essentieel voor het verkrijgen van zichtbaarheid in zowel klassieke zoekmachines als LLM’s?
Ja! En dit is waarom.
Klassieke (en oude) SEO richt zich op keywords. Vereenvoudigd gezegd: het plaatsen van de juiste woorden op de juiste plekken zodat zoekmachines je pagina matchen met een zoekopdracht.
LLM’s, maar ook zoekmachines zoals Google sinds een paar jaar, gaan verder dan alleen zoeken naar keyword matches; ze proberen betekenis te begrijpen door entiteiten en relaties daartussen te herkennen.
Bijvoorbeeld, de oude manier van SEO zou hebben geprobeerd een URL te laten ranken voor “Beste online marketing bureau Amsterdam” door te focussen op klassieke on-page SEO-factoren zoals keywords in titels, koppen en content.
Entity-based SEO daarentegen optimaliseert die URL zo dat Google en LLM’s deze zaken gemakkelijk begrijpen:
- Opmaak van de content, zoals het gebruik van review-formaat of lijstjesformaat
- Entity Prominentie, oftewel praten over “online marketing” in relatie tot diensten, strategieën en tools
- Duidelijke “geo-lokalisatie” signalen geven om te laten begrijpen dat de geografische context Amsterdam is (bijvoorbeeld adressen, telefoonnummers, plaatsen)
Het gaat dus niet meer alleen om keywords, maar om zoekmachines en LLM’s te helpen begrijpen dat onze content gaat over online marketingbureaus in Amsterdam en waarom deze betrouwbaar is.
Waarom entiteiten centraal staan voor LLM’s en zoekzichtbaarheid
LLM’s zijn getraind om de werking van zoekmachines na te bootsen door een “knowledge graph” van entiteiten op te bouwen en hoe ze zich tot elkaar verhouden.
Een kennisgraaf werkt als volgt:
- “Amsterdam” → Stad → In Nederland → Bekend om de grachten en het Rijksmuseum
- “Grachten” → Waterwegen → Historisch erfgoed → Kenmerkend voor Amsterdam
- “Beste” → Hoge beoordelingen → Reviews → Door gebruikers gegenereerde content
Wanneer een LLM een antwoord genereert, begrijpt het dit type gestructureerd begrip. Daarom is de kans groter dat de LLM onze content tevoorschijn haalt als deze goed is gekoppeld aan deze entiteiten en in de kennis past.
Hoe optimaliseer je voor entity-based SEO?
Om je content zichtbaar te maken voor LLM’s en zoekmachines, moet je deze structureren op een manier die entiteitherkenning en context versterkt.
-
Gebruik van gestructureerde data
Schema helpt entiteiten te definiëren voor zoekmachines en LLM’s. Door gestructureerde data voor Local Business te gebruiken, begrijpen zoekmachines (en indirect LLM’s) duidelijk de betrokken entiteiten en relaties.
-
Topical authority opbouwen (context is belangrijk)
Je moet niet alleen over “pizza” schrijven. In plaats daarvan moet je gerelateerde onderwerpen behandelen, zoals: Beste pizza-ingrediënten, Geschiedenis van pizza in NYC, Verschillen tussen pizza’s uit New York en Chicago.
Het creëren van een netwerk van content (content hub) versterkt dat je site een autoriteit is op de entiteit “pizza”.
-
Entiteitrelaties versterken door middel van interne links
Een gevolg van het denken in content hubs is de optimalisatie van interne links. Je moet linken naar gerelateerde pagina’s om de verbinding tussen entiteiten te versterken.
Voorbeeld: Een pagina over Papa John’s pizzastukken moet verwijzen naar je review van de top 10 Papa John’s locaties in Nederland.
Dit signaleert aan zoekmachines en LLM’s dat je content deel uitmaakt van een bredere, zinvolle structuur.
-
Entity-rijke taal gebruiken (ook bekend als natuurlijke taal)
In plaats van alleen te zeggen “Pizza is populair”, moet je schrijven: “Pizza in Papa John’s-stijl staat bekend om zijn dunne korst en werd in het begin van de 20e eeuw door Italiaanse immigranten in de stad geïntroduceerd.”
Op deze manier breng je entiteiten zoals Papa John’s, pizza, dunne korst en Italiaanse immigranten samen, wat de inhoud gemakkelijker te classificeren en op te halen maakt.
-
Optimaliseren voor featured snippets en directe antwoorden
LLM’s worden vaak getraind op gestructureerde en directe antwoorden van zoekmachines. Daarom moet je je content formatteren zodat deze overeenkomt met de manier waarop directe antwoorden worden gegeven in de zoekresultaten:
- Q&A-formaat
- Lijsten en opsommingstekens
- Duidelijke, directe uitleg
Dit maakt het voor LLM’s gemakkelijker om je content uit te pakken en te presenteren in antwoorden.
Met andere woorden, als je content de neiging heeft om featured snippets te verkrijgen of zichtbaar is in de People Also Ask SERP-functie, dan is de kans groot dat deze door LLM’s wordt gebruikt.
De extra entiteiten zoals Amsterdam en online marketing verduidelijken de context, wat de similariteit verhoogt door de semantische relatie tussen het bedrijf en de online marketingdiensten te versterken.
- Schema markup gebruiken om te disambigueren. Je moet entiteiten expliciet definiëren met behulp van schema.
- Klassieke voorbeelden hiervan zijn het gebruik van het type Organisatie of de eigenschappen “brand” of “same As” bij het markeren van een product.
- Context “dichtheid” verhogen. Meer context betekent een hogere kans op het oplossen van ambiguïteit.
- Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen: Online marketing is populair, moet je schrijven: Online marketing, een veelgebruikte methode voor bedrijven om hun online aanwezigheid te vergroten, is de laatste jaren steeds populairder geworden.
- Interne links versterken om de Monosemanticiteit te versterken. Link naar gerelateerde content om sterke entiteiten en relaties tot stand te brengen.
- Een post over SEO-technieken moet bijvoorbeeld linken naar: Een gids over linkbuilding, Een vergelijking van verschillende SEA-methoden, Een tutorial over social media marketing strategieën.
Ten slotte is SEO/GEO, in de kern, het optimaliseren van je online aanwezigheid voor zowel zoekmachines als large language models (LLMs) door de principes van semantiek toe te passen. Dit betekent dat je je content zo structureert en optimaliseert dat het makkelijk te begrijpen is voor zoekmachines en LLMs. Door je te richten op entiteiten, hun relaties en de context waarin ze voorkomen, kun je de zichtbaarheid van je content aanzienlijk vergroten en ervoor zorgen dat deze wordt gebruikt als een betrouwbare bron voor door AI gegenereerde antwoorden.
Over ons
Met meer dan 15 jaar ervaring in SEO hebben we honderden websites – zowel internationaal als lokaal – succesvol laten groeien in traffic, leads en conversies. We volgen elke SEO-ontwikkeling op de voet en testen zelf alle SEO- en SEO-ranking factoren om jouw bedrijf een strategisch voordeel te geven.
We helpen dagelijks ondernemers met hun online groei en weten precies wat werkt. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.