Wat betekent de herpositionering van Google+?

Wat Betekent De Herpositionering Van Google Plus

Google min Google Plus

Google. Het is de zoekmachine bij uitstek en wereldwijd één van de meest succesvolle bedrijven. Maar niet alles wat Google aanraakt, verandert in goud. Zo probeert Google al sinds 2004 een sociaal netwerk te creëren. Het deed pogingen met Google OrkutGoogle Friend Connect en Google Buzz. Stuk voor stuk diensten die het niet haalden. 

Met Google+ probeerde Google opnieuw een sociaal netwerk op te zetten, maar ook dit initiatief sloeg nooit echt aan. Na een datalek, waardoor de gegevens van een half miljoen gebruikers toegankelijk waren, besloot Google ook deze dienst voor consumenten te sluiten. Voor bedrijven wordt de dienst volledig omgegooid.

De ontwikkeling van Google

Google+ werd in 2011 gelanceerd als concurrent voor Facebook. En hoewel Google+ veel functies had en het zelfs verplicht werd om een Google+-account te hebben om andere Google-diensten te kunnen gebruiken, is het nooit echt succesvol geweest. Na de afsplitsing van Hangouts, Google Foto's en Streams, bleef er weinig unieks over van Google+.


Niet onderscheidend genoeg
De laatste jaren kon je met Google+ berichten plaatsen zodat volgers op de hoogte blijven van nieuwtjes, acties of ander relevante informatie. Volgers, zoals vrienden of klanten, konden het bericht liken, via de +1-knop, of het bericht delen. En daarmee biedt Google+ niets wat onderscheidend is ten opzichte van bijvoorbeeld Facebook, Twitter, of Instagram. En deze platformen hebben miljoenen actieve gebruikers. Dit in tegenstelling tot Google+, waarbij het gebruik in 90 procent van de gevallen korter is dan 5 seconden. Het tegenvallende gebruik, in combinatie met het datalek, heeft Google doen besluiten om Google+, in zijn huidige vorm, in augustus 2019 stop te zetten


Afbeelding 1. Een gemiddelde Google+-bedrijfspagina  

Focus van externe naar interne communicatie

De nadruk ligt hier op het stopzetten in de huidige vorm. Google+ blijft wel degelijk bestaan, maar met een heel ander doel. Google wil zich met de dienst namelijk richten op de interne communicatie binnen (grote) bedrijven. Zoals Google zelf aangeeft kun je met Google+ "communiceren met collega's via een beveiligd sociaal netwerk voor het bedrijf" en een "een online community vormen waarin medewerkers veilig en in realtime teamupdates, nieuwe ideeën en gezamenlijke interesses kunnen delen".

De focus voor de zakelijke markt draait dus van externe communicatie naar interne communicatie. Maar betekent deze ommezwaai dat bedrijven zich niet meer tot klanten kunnen richten en geen volgers meer kunnen hebben? Zeker niet.

Afbeelding 2: Voorbeeld bedrijfspagina op Google

Google Mijn Bedrijf

Een van de functionaliteiten is Google Posts. Dit is een functionaliteit waarmee een bedrijf nieuwtjes, acties of ander relevante informatie kan plaatsen op Google (klinkt bekend?). Voorheen konden alleen op Google+ berichten geplaatst worden, met Google Posts kunnen berichten ook op Google Zoeken of Google Maps worden geplaatst. En dat is waar de miljoenen gebruikers van Google te vinden zijn! Kun je binnen Google ook nog volgers krijgen als bedrijf? Jazeker.

Binnenkort wordt het mogelijk om als gebruiker een bedrijf te volgen en op de hoogte te blijven van updates rondom het bedrijf.  Als bedrijf wordt het hierdoor een stuk gemakkelijker om volgers te krijgen, nieuws te delen en de klanten te informeren.

Afbeelding 3: Volgers krijgen update over persoonlijke plaatsen

Unieke kans voor bedrijven

Met de combinatie van Google Posts en de volg-functionaliteit, heeft Google de mogelijkheden van Google+ ondergebracht bij platformen met miljoenen gebruikers. Daarmee is de kans op actief gebruik een stuk groter. Met deze functionaliteiten bevindt Google zich in een kansrijke positie om een belangrijke rol op de zakelijke social media markt te spelen. De combinatie brengt namelijk een unieke kans voor bedrijven met zich mee.

Mijn vermoeden, en dit is nog niet door Google bevestigd, is dat volgers een melding krijgen wanneer een bedrijf een update doet of een bericht plaatst. Dit is op dit moment al een instelling binnen de Google Maps-app. Waar een consument voorheen de eerste actie moest nemen om informatie over het bedrijf te vinden, kunnen bedrijven met deze functionaliteit de informatie direct onder de aandacht van de consument brengen.

Wat betekent het voor u

Heeft jouw bedrijf andere openingstijden, een nieuwe foto of een leuke actie? Dankzij Google Mijn Bedrijf is de consument direct op de hoogte. Daarmee wordt de kans op een bezoek of een aankoop een stuk groter. De mogelijkheden liggen er. Het is aan bedrijven om deze met beide handen aan te pakken. Wil je weten hoe wij jou hier bij kunnen helpen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.